Home » Schilderen met acrylverf

Schilderen met acrylverf

schilderen met acryl

Schilderen met acrylverf.

Schilderen met acrylverf, een mooi medium waarbij mooie resultaten zijn te behalen. Wat is acryl eigenlijk? Spreek je van verven of schilderen. Welke verftechnieken. Lees het mee!

schilderen met acrylverf

Acrylverf is een verf op waterbasis en is een sneldrogende verf die bestaat uit een kleurend pigment met een bindmiddel van kunststof polymeerhars. En een verf wat snel opdroogt en overschilderbaar is. Een wat is nu het pigment : Een pigment is een stof die, net als veel andere stoffen met een kleur, licht in bepaalde kleuren absorbeert en andere reflecteert. Pigmenten worden gebruikt om voorwerpen een andere of betere kleur te geven.
Het ene pigment is dekkend, half dekkend of transparant.

Verftechniek mogelijkheden

Als aquarel: Acrylverf is in staat een hele reeks andere technieken na te bootsen. Als je acrylverf veel met water vermengd , krijg je bijna het effect van een aquarel. Maar na droging is de verf echter niet meer verwasbaar zoals bij aquarel wel het geval is.

Als olieverf: Je kan ook de acrylverf dik aan te brengen met een paletmes en dan lijkt het resultaat sterk op dat van olieverf. De mogelijke glans die je bij olieverf ziet kan je ook bij acrylverf toepassen door het gebruik van een speciaal glansmedium of ander medium

Als pastel: Een andere techniek is de pastel techniek wat ik zelf min of mee toe pas. Je schildert dan met vrij droge verf. Werken met pastel is een andere techniek die ik veel toepas.

Voordelen

Voordelen van acrylverf is de snelle droogtijd wat ik al vernoemde maar ook dat je geen terpetine moet gebruiken. De penselen zijn eenvoudig met water schoon te maken. De acrylverf heeft de eigenschap dat ze met verschillende soorten materialen zijn te mengen. Dus acrylverf is wel universeel. Wanneer je acrylverf wilt kopen heb je ontzettend veel keuze. De verf is namelijk in verschillende kleuren en kwaliteiten verkrijgbaar. Ook is het mogelijk om de verf te kopen in een pot, tube, spuitbus of stift.

Merken

De acrylverf die ik gebruik is van het merk Winsor & Newton Artists professional (zie de foto hiernaast) maar er zijn nog vele andere merken te noemen bijvoorbeeld Winsor & Newton Galeria wat je hierboven op de foto ziet. In het atelier schilderen de cursisten met acrylverf van dit merk. Andere merken zijn bijvoorbeeld Amsterdam, Rembrandt, Lascaux en Schmincke ook daar zit onderling verschil in zowel eerste kwaliteit en studiekwaliteit.

Schilderen met acryl biedt vele mogelijkheden, schilderen naar landschap, stilleven en vele andere onderwerpen. Bekijk schilderijen die ik gemaakt heb hier en bekijk ook eens naar een filmpje

Penselen

Ik vergeet bijna de penselen. Wat is het nu? een penseel of een kwast? Er zit verschil in. Voor een penseel wordt meestal zacht haar gebruikt. Een kwast heeft stugger haar. Er zijn ook verschillende merken in, goedkope en de penselen van goede kwaliteit. Ook een verschil van haar soorten bijvoorbeeld van varkenshaar en synthetisch. Dan heb nog je verschillende vormen een platte of een ronde, er zijn vele vormen. Iedere penseel heeft dan ook weer een eigen eigenschap. Je kan natuurlijk ook paletmessen gebruiken.

Er is nog zoveel te leren over het schilderen met acrylverf bijvoorbeeld het mengen en de kleurenleer is dan ook wel belangrijk. Wil je werken op papier of doek?

Meer informatie, tips en het leren schilderen kan je ook leren tijdens mijn schilderlessen die ik geef. lees meer over de cursus of volg een online cursus lees meer

error: copyright Nicole Henderiks Atelier NIMArt
de afbeeldingen van Nicole kunnen niet gekopieerd worden.
Scroll naar boven