video over hoe maak ik een tekening

Hoe maak ik een pasteltekening

Hoe maak ik een pasteltekening. Leren tekenen met pastelkrijt is heel leuk om te doen. Hier lees je enige uitleg over leren tekenen met pastelkrijt.

hoe maak ik een pasteltekening
pastelkrijt

De laatste jaren word er steeds meer getekend met pastelkrijt. Een mooi medium waarmee je mooi werk mee kan maken. Het heeft ook diverse mogelijkheden. Je hebt verschillende merken, van hard naar zacht. En ook zoveel kleur. Hierin zijn er ook diverse merken bijvoorbeeld Rembrandt, Sennelier, Schmincke, Faber Castell, Derwent en Caran D ‘Ache. Er zijn dozen met hele krijtjes, halve, pastelpotloden en pan pastel te verkrijgen.
Er zijn goedkope krijtjes en je hebt de duurdere zoals bovengenoemde merken.
Het werken met kwaliteitsmaterialen is misschien wel duurder maar het resultaat is dus veel beter. Het geeft betere en mooiere resultaten en heeft een lange gebruiksduur.

Pastelkrijt is dekkend en een droog medium. Dit heeft als voordeel dat het gebruikt kan worden op wit of gekleurd papier. Er zijn veel verschillende kleuren bijvoorbeeld van Canson mi teintes. Je kan met weinig middelen een bijzonder resultaat bereiken. Ook het materiaal waarop je werkt speelt hierbij een rol. Je kan werken op papier, board en paneel. Ook hierin is een keuze van verschillende merken. Te noemen Canson mi teintes, Sennelier en Clairefontaine.
Het is een kwestie om de verschillende materialen uit te proberen. Het ene papier is ook weer ruwer als de andere.

pastelkrijt en potloden
pastelkrijt en pastelpotloden

Mijn werk

Ik ben me meer gaan toeleggen op het werken met pastelkrijt en acryl

Hoe maak ik een pasteltekening? Ik werk met pastelkrijt van het merk Rembrandt, Schmincke en Sennelier naar stilleven, landschap en dier. Daarnaast heb ik ook pastelpotloden van Conté en Faber Castell die ik hoofdzakelijk gebruik voor een tekening op te zetten of enkel details aan te brengen.

Het werken met pastel zit tussen het tekenen en schilderen in. Ik werk altijd met mijn vingers en handen, dat zijn mijn penselen. Natuurlijk heb je hiervoor verschillende materialen onder andere de doezelaars en de shapers. Daarnaast kan je werk fixeren met fixatief. Als je op ruwer papier of karton werkt is fixeren al (bijna) niet meer nodig. Fixatief is er in verschillende merken en spuitbussen te verkrijgen in de speciaalzaken.
Ik maak gebruik van verschillende dragers waaronder het pastelpapier van Canson mi teintes en pastelkarton. Het tekenen of het schilderen met pastel is één van mijn favoriete technieken. Ik maak stillevens maar ook landschappen met pastelkrijt. Daarnaast geef ik ook tekenlessen in verschillende technieken met onder andere in pastel.

Kijk mee naar de filmpjes hoe de pasteltekening van de klaprozen en landschap is gemaakt

Filmpje van de klaprozen bekijk het hier

Filmpje naar het landschap

Laat wat van je horen, of heb je een vraag, stel deze hieronder of meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *