Home » Hoe maak ik een ets

Hoe maak ik een ets

Hoe maak ik een ets of linosnede, hoe doe je dat? lees mee en bekijk filmpjes

Hoe maak ik een ets? Ik gebruik meestal zink. Op koper kan je ook werken.

Een zinken plaat heb ik geschuurd met schuurpapier. De plaat moet vetvrij zijn. Ik ga een plaat bewerken met een vernislaag voor een ets. Ik maak eerst een schets van het onderwerp . Daarna ga ik aan de slag met het maken van een prent.
Hier spreek je van diepdruk. Wat betekent dat? Alle diep liggende delen worden afgedrukt.

In het kort

Op de plaat met vernislaag, kan het onderwerp of tekening aangebracht worden met een etsnaald. Een etsnaald is een stalennaald. Je “tekent” als het ware in je plaat. Als de tekening op de plaat staat kan de plaat in een zuurbad. Wanneer dit klaar is, kan de vernislaag eraf gehaald worden, zodat je alleen het onderwerp ingebeten in de plaat ziet staan.

foto hiernaast: ontwerp op papier, op de plaat en een prent

hoe maak ik een ets?

De plaat kan nu afgedrukt worden met inkt. Dit is een inkt op oliebasis. Tegenwoordig ook al op waterbasis. De inkten zijn er in verschillende kleuren en goed met elkaar te mengen. Deze inkten kan je kopen in tubes en potten.

De plaat is klaar om afgedrukt te worden. De plaat met onderwerp leg je op je drukpers. Daarop wordt het papier gelegd. Het papier is eerst vochtig gemaakt. Je kan gaan drukken met de pers. Het papier is er in vele merken en diktes. Ik gebruik altijd de inkt van Charbonnel en ets papier meestal van het merk Hahnemuhle

Hoe maak ik een droge naald?

Droge naald is een soort ets maar daarbij word geen zuur gebruikt. Je werkt rechtstreeks op de plaat met een etsnaald. Je inkt de plaat in zoals het maken van een ets en ook het afdrukken is hetzelfde. Alleen de prent ziet er wel iets anders uit maar dan moet je wel goed kijken. De lijnen zijn niet zo straks als de ets gemaakt met zuren.

Bekijk de etsen en ander grafisch werk die ik gemaakt heb

Hoe maak ik een linosnede?

Bij deze techniek gebruik je linoleum en gutsen. Linosnede behoort tot de hoogdruktechniek. Wat betekent dat? De hoger gelegen delen worden bij deze techniek gedrukt

Linoleum is een veelzijdig materiaal. Je kunt veel kanten op, en je kunt veel materialen gebruiken om linoleumsnedes te drukken. Je kunt de prent afdrukken met een pers maar ook handmatig. Het in inkten van de plaat kan met inkt op waterbasis of op inkt basis.

De inkten voor een ets of linosnede

Werken met inkt op waterbasis
Voordelen:

De prent is snel droog; maar wel goed voor druktechnieken.
het materiaal is sneller op te ruimen, je hebt geen terpentine of oplosmiddelen nodig.
En het is geurloos.

Nadelen:

De kleuren zijn minder heldere kleuren en geeft matte afwerking. Nu is dat niet zo heel erg want dat kan ook een mooie afwerking zijn.
Het resultaat is minder “houdbaar”. Verf op oliebasis gaat jaren mee.
Het drukken geeft minder details weer. Voor de meeste linosnedes is inkt op waterbasis nauwkeurig genoeg, maar bij echt heel fijne gravures kun je inkt op oliebasis beter gebruiken.

Drukinkt op oliebasis:
Voordelen:

Bij inkt op oliebasis heb je meer tijd om nauwkeurig te werken. Met drukinkt op oliebasis kun je de tijd nemen om de verf aan te brengen. Vooral bij hele grote linoleumwerken is dit handig maar ook bij het etsen. Als je wilt werken met kleur en overgangen wilt maken is dit een groot voordeel.
Inkt op oliebasis is nauwkeuriger: Omdat inkt op basis van olie iets soepeler is, kan het gemakkelijker fijne details overbrengen. Heb je dus echt een fijn werk gemaakt (bv. een ets of een fijne houtsnede) dan is inkt op oliebasis hiervoor beter.
Nog een voordeel is dat je altijd haarfijne, gedetailleerde egale afdrukken krijgt.
Inkten op olie basis hebben intensere kleuren: De kleur van verf op waterbasis heeft de neiging om te veranderen als het water in de verf verdampt is. Oftewel; als de verf droog is, is hij vaak matter en donkerder. Daar heb je met inkt op oliebasis geen last van. Hierdoor kun je met oliegedragen inkt kleuren kiezen die echt in het oog springen.

Nadelen
Het heeft een langere droogtijd nodig en dat is moeilijk als je snel door wilt werken.
Materialen zijn moeilijker schoon te maken, dit kan niet met water dus je hebt dan toch terpentine nodig. Je kunt handschoenen dragen bij het afdrukken

Papier

Je hebt vele merken papier om te drukken want je hebt dus hoogdruk papier en diepdrukpapier. Ik gebruik meestal het ets papier van het merk Hahnemuhle

atelier nimart nicole henderiks

materiaal

hoe maak ik een ets?

van schets naar ets

bekijk meer filmpjes

Bekijk filmpjes

Inhoud website beschermd copyright Nicole Henderiks
Scroll naar boven