Home » Hoe maak ik een ets

Hoe maak ik een ets

Hoe maak ik een ets, hoe doe je dat? lees mee en bekijk filmpjes

Hoe maak ik een ets? Ik gebruik meestal zink. Op koper kan je ook werken.

Een zinken plaat heb ik geschuurd met schuurpapier. De plaat moet vetvrij zijn. Ik ga een plaat bewerken met een vernislaag voor een ets. Ik maak eerst een schets van het onderwerp . Daarna ga ik aan de slag met het maken van een prent.

In het kort

Op de plaat met vernislaag, kan het onderwerp of tekening aangebracht worden met een etsnaald. Een etsnaald is een stalennaald. Je “tekent” als het ware in je plaat. Als de tekening op de plaat staat kan de plaat in een zuurbad. Wanneer dit klaar is, kan de vernislaag eraf gehaald worden, zodat je alleen het onderwerp ingebeten in de plaat ziet staan.

foto hiernaast: ontwerp op papier, op de plaat en een prent

hoe maak ik een ets?

De plaat kan nu afgedrukt worden met inkt. Dit is een inkt op oliebasis. Tegenwoordig ook al op waterbasis. De inkten zijn er in verschillende kleuren en goed met elkaar te mengen. Deze inkten kan je kopen in tubes en potten.

De plaat is klaar om afgedrukt te worden. De plaat met onderwerp leg je op je drukpers. Daarop wordt het papier gelegd. Het papier is eerst vochtig gemaakt. Je kan gaan drukken met de pers. Het papier is er in vele merken en diktes. Ik gebruik altijd de inkt van Charbonnel en ets papier meestal van het merk Hahnemuhle

Hoe maak ik een droge naald?

Droge naald is een soort ets maar daarbij word geen zuur gebruikt. Je werkt rechtstreeks op de plaat met een etsnaald. Je inkt de plaat in zoals het maken van een ets en ook het afdrukken is hetzelfde. Alleen de prent ziet er wel iets anders uit maar dan moet je wel goed kijken. De lijnen zijn niet zo straks als de ets gemaakt met zuren.

Bekijk de etsen en ander grafisch werk die ik gemaakt heb

atelier nimart nicole henderiks

materiaal

hoe maak ik een ets?

van schets naar ets

bekijk meer filmpjes

Bekijk filmpjes

error: copyright Nicole Henderiks Atelier NIMArt
de afbeeldingen van Nicole kunnen niet gekopieerd worden.
Scroll naar boven