Hoe maak ik een ets?

Hoe maak ik een ets, hoe doe je dat? lees mee en bekijk filmpjes

Hoe maak ik een ets? Ik gebruik meestal zink. Met koper kan je ook werken.

Een zinken plaat heb ik geschuurd met schuurpapier. De plaat moet vetvrij zijn zodat deze bewerkt kan worden. Ik ga een plaat bewerken met een vernislaag voor een ets.

Op de plaat met vernislaag, kan het onderwerp of tekening aangebracht worden met een etsnaald. Een etsnaald is een stalennaald.  Als de tekening op de plaat staat kan de plaat in een zuurbad. Wanneer dit klaar is, kan de vernislaag eraf gehaald worden, zodat je alleen het onderwerp ingebeten in de plaat ziet staan.

De plaat kan nu afgedrukt worden met ets inkt. Dit is een inkt op oliebasis. Deze inkten zijn goed met elkaar te mengen en zijn er in verschillende kleuren. Deze inkten kan je kopen in tubes en potten.

De plaat is klaar om afgedrukt te worden. De plaat met onderwerp leg je op je drukpers. Daarop wordt het papier gelegd. Je kan gaan drukken met de pers. Het ets papier zijn er in vele merken en diktes.
Ik maak eerst een schets van het onderwerp . Daarna ga ik aan de slag met het maken van een ets. Bekijk meer etsen die ik in de afgelopen jaren gemaakt heb meer etsen bekijken

inkten
hoe maak ik een ets

hoe maak ik een ets you tube

Nog een filmpje maar met aquatint