Hoe maak ik een ets?

Hoe maak ik een ets, hoe doe je dat? lees mee en bekijk filmpjes,

Hoe maak ik een ets? Ik gebruik meestal zink. Met koper kan ook gewerkt worden.

Een zinken plaat heb ik geschuurd met waterproof schuurpapier. Zorg dat de plaat vetvrij is zodat deze bewerkt kan worden. Ik ga een plaat bewerken met een vernislaag voor een ets. Dit is een harde vernislaag.

Op de plaat met vernislaag, kan het onderwerp of tekening aangebracht worden met een etsnaald. Een etsnaald is een stalennaald.  Als de tekening op de plaat staat kan de plaat in een zuurbad. Je moet dan wel de tijd behouden i.v.m met het inbijten van de plaat. Wanneer dit klaar is, kan de vernislaag eraf gehaald worden, zodat je alleen het onderwerp ingebeten in de plaat ziet staan.

De plaat kan nu afgedrukt worden met ets inkt. Ik druk altijd met de inkt van het merk Charbonnel. Dit is een inkt op oliebasis. Deze inkten zijn goed met elkaar te mengen en zijn er in verschillende kleuren. Deze inkten kan je kopen in tubes en potten.

De etsplaat wordt in geinkt en schoongemaakt met krantenpapier of telefoonboek papier.

De plaat is klaar om afgedrukt te worden. De plaat met onderwerp leg je op je drukpers. Daarop wordt het (vochtige) papier gelegd. Een vilt komt er over heen. Je kan gaan drukken met de pers. Het ets papier zijn er in vele merken en diktes.
Ik maak eerst een schets van het onderwerp . Daarna ga ik aan de slag met het maken van een ets. Bekijk meer etsen die ik in de afgelopen jaren gemaakt heb meer etsen bekijken

Wil je een workshop volgen? Dat kan! Ik geef workshop in grafiek, druktechnieken lees hier meer

inkten van het merk charbonell
hoe maak ik een ets

hoe maak ik een ets you tube

Nog een filmpje maar met aquatint

 

Deel het met